K-Fiqh 2012: Coretan dan Harapan

On February 23, 2012, in pengalaman, by wanizwan

Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah.

Segala puji bagi Allah tuhan semesta alam.

Bersyukur kepada-Nya, jejak juga kaki saya ke PWTC tempoh hari untuk menghadiri satu konvensyen yang boleh dikira antara yang terbesar di Malaysia ini. ‘Konvensyen Fiqh Ummah 2012‘ mengumpulkan seramai 21 ilmuwan tanah air dan juga antarabangsa untuk sama-sama mendedahkan kepada masyarakat tentang pendekatan sederhana (wasatiyyah) dalam kehidupan seorang muslim dari semua aspek.

Kalau diikutkan sejarahnya,setakat pengetahuan saya , idea ini muncul setelah Dr Zaharuddin Abd Rahman berjumpa dengan gurunya iaitu Sheikh Dr Yusuf Al-Qaradawi pada bulan Februari 2011 dalam pertemuan ‘Al-Qaradawi  Bersama Sahabat Seperjuangan dan Murid’. Idea itu adalah untuk mengumpulkan tokoh-tokoh ilmuwan tanah air dan memperkenalkan konsep keserdehanaan kepada masyarakat.

Selepas daripada itu, berdasarkan penjelasan dari Dr Zaharuddin (semasa konvensyen berlangsung), mereka akan mengadakan liqa’ atau pertemuan sebulan sekali untuk tujuan itu. Alhamdulillah, saya nampak inilah titik penguat untuk suatu kebangkitan umat Islam di negara kita.

Usrah Ilmuan Syariah & Da’i Malaysia: Kredit to Saifulislam.com


Daripada pertemuan mereka itu, hasilnya KonvensyenFiqh Ummah 2012 telah diadakan.

-Suasana ketika di dalam dewan-

Secara kesuluruhannya, Konvensyen ini telah berjaya membuka mata banyak pihak. Pihak media sendiri tertanya-tanya, bagaimana mungkin konvesyen seperti ini  akan mendapat sambutan dari masyarakat seramai 3000 orang yang hadir dan seramai 1800 orang yang berada dalam waiting list.

Apakah sebab dan musababnya?

Saya suka jawapan daripada Dr Mazlee Malik.

Inilah barisan mereka yang senyap namun inginkan kebenaran dan inginkan demokrasi berlandaskan Al quran & sunah. Masyarakat sudah mula benci dengan politik caci mencaci dan herdik mengherdik.”

Saya kira ianya satu jawapan yang agak bernas daripada beliau memandangkan beliau sememangnya seorang ahli pemikir yang hebat dalam bidang politik di negara kita.

-Kertas kerja dalam bentuk buku-

Dalam konvensyen ini, terdapat 9 Kertas kerja yang dibentangkan:
1)Wasatiyyah Dalam Akidah
2)Wasatiyyah Dalam Dakwah
3)Wasatiyyah Dalam Turath/ Kefahaman Khazanah Ilmu Islam
4)Wasatiyyah Dalam Muamalat Harta
5)Wasatiyyah Dalam Penyucian Jiwa/ Tazkiyatun Nafs
6)Wasatiyyah Dalam Ibadah
7)Wasatiyyah Dalam Kefahaman Teks Al-Qur’an Dan Hadis
8)Wasatiyyah Dalam Siasah/ Politik
9)Wasatiyyah Dalam Gaya Hidup

Pada pemerhatian saya, rata-rata peserta yang hadir ke konvensyen ini adalah dari kalangan mahasiswa/mahasiswi di negara kita. Ianya mungkin satu petanda yang baik memandangkan mereka-mereka inilah yang bakal menjadi golongan pelapis di negara kita pada masa hadapan.

Dan juga dengan terhasilnya konvensyen ini, ia menunjukkan satu mesej yang jelas bahawa sudah semakin ramai rakyat Malaysia yang ingin kembali kepada ajaran agama dan ingin melihat satu kebangkitan yang positif  dalam menegakkan keadilan dan syiar Islam. Ianya mungkin hasil terkena percikan dari apa yang sedang berlaku di negara-negara timur tengah sekarang ini. 😀

Saya berharap agar peserta-peserta konvensyen ini dapat berkongsi ilmu yang diperoleh kepada masyarakat agar ianya dapat dimanfaatkan oleh para pendakwah diluar sana yang tidak dapat mengikuti konvensyen ini.

Semoga pihak iluvislam, Telaga Biru, Zaharuddin.net, dan juga Al-Naqiy  dapat menganjurkan lagi program seperti ini pada masa akan datang.

Sungguh, masyarakat diluar sana sentiasa dahagakannya! 😉

Related Posts with Thumbnails

One Response to K-Fiqh 2012: Coretan dan Harapan

  1. […] teringat ketika menghadiri Konvensyen Fiqh 2012 baru-baru ini. Salah satu soalan yang ditanya adalah berkenaan perbezaan antara bank konvensyen […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge